Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kościół i jego podejście.
Autor Wiadomość
Xanker Offline
Mówiący do ręki
**

Ilość postów: 200
Reputacja: 4
Kościół i jego podejście.
Widzę dokładnie jaka jest sprawa Wierzący - Kościół. Chciał bym też, by osoby młodsze nie czytały do końca, bo albo nie zrozumieją, albo wyda im się to bezsensowny temat.

No więc do rzeczy..

Zawsze gdy powstanie na świecie 'coś nowego', czego kościół nie potrafi 'ogarnąć' staje się zakazane, a postępowanie w ten sposób jest nieetyczne.. Czy to kościół źle robi, czy postęp? To jest jedno z ważniejszych pytań, na które chciał bym znać odpowiedź. Bo czy coś złego jest np. w zapłodnieniu in vitro? To naprawdę zdaniem kościoła nie jest moralne? A moralna jest hipokryzja, że dziecko adoptowane będzie tak samo kochane? Może być tak samo traktowane, tak samo wychowywane, ale rodzic nigdy, ale to nigdy nie będzie czół, że to jego 'własne' dziecko..

Kolejna sprawa jest to interpretacja np. dekalogu. Kościół interpretuje go po swojemu, albo odwołuje się na jakieś inne przykazanie ilekroć nie będzie znał odpowiedzi.. Daje przykład - Policjant, albo Antyterrorysta, który zabije Terrorystę jest wg. kościoła potępiony, czy będzie mu wybaczone? Mimo, że jest to jeden z najpoważniejszych grzechów nie będzie On potępiony, zostanie mu wybaczone zdaniem kościoła. Wszystko OK, ale gdy zaczynamy mówić o Ateiście, czyli osobie niewiernej, że nie wierzy, ale żyje wg. 10przykazań (znaczy nie wierzy, ale jest dobrym człowiekiem) to zostanie potępiony, bo nie wierzył..?

Rozmawiałem o tym z księdzem w pobliskiej parafii i taką właśnie dostałem odpowiedź.. Mnie to osobiście zdziwiło, bo kościół zaczyna ZNOWU coraz bardziej manipulować życiem ludzi. Coraz więcej zakazów, przykazów, nakazów, a wszystko dlatego, że ICH ZDANIEM jest to nieetyczne.

Kolejnym przykładem jest sex przed ślubem, czy po ślubie.. Zacząłem rozmowę, co jest najważniejsze przy tworzeniu rodziny. Odpowiedź była prosta, miłość i dziecko. Więc zapytałem się, czy 'akt miłosny' powinien być przyjemny dla obu stron, czy tylko dla jednej, albo w ogóle. Czy można tu mówić o miłości cielesnej, jak to ujął w/w ojciec..? Czy to jest po prostu hipokryzja, ze względu na oszukiwanie samych siebie. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest sex przed ślubem, ale i tu kościół utrudnia sprawę, bo nie przepada za antykoncepcją, więc się pytam - co w tym złego..? Lepiej się oszukiwać, czy znaleźć kogoś, kogo pod każdym względem będzie się kochać..?

Co o tym sądzicie..?

Przechrzta Adam - "Chorągiew Michała Archanioła"

Jeśli przeżyjesz piekło, stajesz się
twardszy, mądrzejszy, bardziej cyniczny.
Ale nigdy, przenigdy nie stajesz się lepszy.
Coraz więcej bestii, coraz mniej człowieka.

~o~
10-04-2009 19:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Krzyjas Offline
Mówiący do ręki
**

Ilość postów: 121
Reputacja: 0
RE: Kościół i jego podejście.
To twoj wybor czy bedziesz uprawial seks przed lub po slubie. Tak samo czy bedziesz uzywac prezerwatyw czy nie. Dla mnie te zakazy sa troszke dziwne.
In vitro, nie widze nic w tym zlego. Co do aborcji, to w wyjatkowych okolicznosciach, a nie ruchaja sie 15 latki i potem wpadka i dziewczyna juz leci tam do jakiegos chirurga...

[Obrazek: Chilipeppers.jpg]
10-04-2009 20:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
shooterix Offline
Mówiący do ręki
**

Ilość postów: 57
Jestem Katolikiem, ale według mnie kościół za dużo nakazuje i zakazuje.
Seks przed ślubem wątpie czy ktoś tego dotrzymuje bo wątpie czy ktoś będąc z dziewczyną/chłopakiem by tego nie zrobił.

Co do aborcji mam jedno zdanie pozwolic tylko wtedy jeśli zagraża życiu/zdrowiu matki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2009 16:38 przez shooterix.)
10-05-2009 16:37
Doctus Offline
Nowicjusz
*

Ilość postów: 26
Ja żyję według swoich zasad, stosując się także do 10 przykazań. Natomiast to, co głoszą księża, to wpuszczam jednym uchem, a wypuszczam drugim. Na pewno nie pozwolę na to, aby Kościół kierował moim życiem i mówił, co mam robić, a czego nie. Każdy ma prawo wyboru własnej drogi, żyje jak chce. Nikt nie będzie ingerował w moje życie, tym bardziej Kościół. Jeśli ksiądz głosi i uważa, że wiara pomoże we wszystkim, to proszę bardzo - niech wierzy i się do tego stosuję. Ale ja mam inne zdanie - jeśli chcesz w życiu coś osiągnąć, to musisz ciężko pracować i wierzyć, ale w siebie.

Jeśli chodzi o in vitro - dlaczego nie? To my powinniśmy decydować, czy tego chcemy, nie inni.

Aborcja - nie. Przecież to jest uśmiercanie niewinnej osoby, więc to jest właśnie nieetyczne.

Człowiek nie jest aniołem, ale winien być istotą kulturalną.

Adolf Rudnicki

[Obrazek: site1.jpg]
10-06-2009 10:43
Stars Offline
Mówiący do ręki
**

Ilość postów: 154
żyjemy w takich czasach że sex przed ślubem to normalka...
więc nie wiem po co to...

[Obrazek: cosdxxd4654dxx.png]

Ten kto umarł, ten nie żyje....
10-06-2009 13:54
Xanker Offline
Mówiący do ręki
**

Ilość postów: 200
Reputacja: 4
No właśnie żyjemy w takich czasach, ale kościół tego nie akceptuje i rzuca
na prawo, lewo, w prost i za siebie, że to jest duży grzech. ._.'

Religia podupada, wg. nich mam na koncie kilka wielkich grzechów takich jak ten wyżej wymieniony.
Szczęścia tyle, że już dawno odciąłem się do kościoła, teraz mam jedynie stosunki - idź porozmawiaj z księdzem,
zanotuj i oceń rozmowę, czyli - Jak się ma to o czym mówi kościół do rzeczywistości. Religia jako sam temat
mnie ciekawi, ale tylko jako fantastyka, nie jako wiara, bo nie traktuje tego poważnie. ;p

Dowiaduje się wiele absurdów, z czego i bez dowiadywania widać ich sporo.

Przechrzta Adam - "Chorągiew Michała Archanioła"

Jeśli przeżyjesz piekło, stajesz się
twardszy, mądrzejszy, bardziej cyniczny.
Ale nigdy, przenigdy nie stajesz się lepszy.
Coraz więcej bestii, coraz mniej człowieka.

~o~
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2009 17:48 przez Xanker.)
10-06-2009 17:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
muminek. Offline
Nowicjusz
*

Ilość postów: 18
Kościół tworzą ludzie.
06-14-2010 22:39
Odpowiedz 

Skocz do:

reklama w internecie | LIPION MEDIA Group s.c. | Węgorzewo | Hotele Katowice | namioty | Plotersky - Technika Reklamowa | oświetlenie warszawa | Agencja Reklamowa - Reklama, Marketing | depilacja łódź | rafa koralowa | Notensatz | noclegi koscielisko | wesele opolskie | przyczepy | Skuteczne pozycjonowanie